BETERE PRODUCTEN MAKEN

Wij minimaliseren de belasting van het milieu door milieuvriendelijkere vezels en materialen voor producten te gebruiken en schonere fabrieken te gebruiken voor de productie.

PRODUCTEN VERBETEREN

Elke stap in de toeleveringsketen van boer, handelaar, spinner, wever, naaifabriek en wasserij tot het distributiecentrum van WE Fashion omvat een groot aantal processen die schadelijk zijn voor het milieu.

WE Fashion wil het milieu zo min mogelijk belasten door milieuvriendelijkere vezels en materialen te gebruiken voor onze producten en schonere fabrieken te gebruiken voor de productie. Het terugdringen van het gebruik van water, chemicaliën en energie bij de productie is belangrijk, evenals de vermindering van het geproduceerde afval. Op die manier wordt de voetafdruk van onze producten kleiner, wat goed is voor zowel het milieu als de mensen die erin leven.

Katoen is de meest gebruikte grondstof in de collecties van WE Fashion. Daarom richten wij ons vooral op het duurzaam inkopen van katoen. Wij beperken niet alleen het gebruik van water, chemicaliën en pesticiden, maar maken in onze producten ook meer gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen. Wij willen daarnaast het gebruik van chemicaliën, water en energie bij de productie verder terugdringen, vooral bij het verven en de afwerking.

WE Fashion richt zich op twee thema's om bovenstaande te realiseren en er zijn verschillende doelen geformuleerd om deze thema's te realiseren.

  • Gebruik van duurzamere materialen
  • Alle productstadia duurzamer en transparanter maken

Wil je meer lezen over de doelen die wij ons hebben gesteld en wat we hebben bereikt om betere producten te maken? Je vindt ons meest recente duurzaamheidsverslag op de pagina Transparantie.

DUURZAME GRONDSTOFFEN STRATEGIE

Bij de introductie van de WE Fashion Sustainable Raw Materials Strategy hebben we ons ten doel gesteld dat eind 2020 de helft van onze collecties gemaakt moest zijn van duurzame materialen. Omdat katoen een aandeel van 70% heeft in onze producten, richten wij ons vooral op de inkoop van duurzamer katoen. Om dit te bereiken zijn we lid geworden van het Better Cotton Initiative (BCI), en hebben we doelstellingen geformuleerd voor de verschillende inkoopafdelingen.

WE Fashion heeft de 2025 Sustainable Cotton Pledge ondertekend. Met deze belofte verbinden wij ons ertoe om vanaf 2025 alleen nog duurzaam katoen in onze producten te gebruiken. Maar wij streven ernaar om dit doel al eerder te bereiken!

Wil je meer lezen over hoeveel duurzame materialen wij al inkopen? Je vindt ons duurzaamheidsverslag op de pagina Transparantie.

WE Fashion koopt vanaf 2021 alleen nog maar 'duurzamer katoen’ in, daaronder vallen biologisch katoen, BCI katoen en gerecycled katoen.

BIOLOGISCH KATOEN

Biologisch katoen wordt geteeld zonder gebruik te maken van pesticiden, kunstmest of gemodificeerde zaden. Elke stap, van boer tot naaifabriek, is gecertificeerd. Wanneer een kledingstuk van WE Fashion het label biologisch draagt, kunnen wij garanderen dat het uit een fabriek komt, die gecertificeerd is volgens de Organic Content Standaard (OCS). Wil je bewijs hiervan zien? Stuur dan een e-mail met een foto van de voor en achterkant van het waslabel naar csr@wefashion.com. Wij sturen je dan het bewijs op.

BETTER COTTON

WE Fashion is sinds 2015 lid van het Better Cotton Initiative (BCI). Katoen is de meest gebruikte grondstof in onze producten. Dankzij dit lidmaatschap kunnen wij ervoor zorgen dat meer katoen voor onze producten duurzaam wordt geproduceerd. BCI traint en begeleidt de boeren, wat resulteert in een hogere opbrengst voor de boer en de werknemers op de boerderij, en leidt tot een vermindering in het gebruik van water, pesticiden en kunstmest.

Het doel van het BCI is de productie van gewoon katoen te transformeren tot een duurzame grondstof. BCI is opgericht om de katoenproductie wereldwijd te verbeteren voor de mensen die het produceren, voor het milieu en voor de toekomst van de sector. BCI verbindt mensen en organisaties uit de hele katoensector, van het katoenveld tot de winkel, en bevordert meetbare en blijvende verbeteringen voor het milieu, agrarische gemeenschappen en de economie in katoenproducerende gebieden.

BCI is het grootste duurzaamheidsprogramma voor katoen ter wereld. Het is een gezamenlijke inspanning van boeren, spinnerijen, merken, retailers en sociale organisaties om de katoensector duurzamer te maken. In de afgelopen jaren heeft het initiatief aan meer dan 2,7 miljoen boeren in 23 landen trainingen gegeven over duurzame landbouwmethoden verstrekt. Met ons lidmaatschap kiezen we voor een initiatief dat schaalbaar is en wereldwijd een grote impact kan hebben.

BCI gebruikt een chain of custody-model in de vorm van de massabalans. Hierdoor worden wij aangemoedigd om op een kostenefficiënte manier meer en beter katoen te kopen en te gebruiken, aangezien de katoen niet zoals bij biologische katoen in de hele keten apart gehouden hoeft te worden. Maar dit betekent dat Better Cotton niet fysiek traceerbaar is tot in de kleding die wij verkopen. Dit heet een 'massabalans systeem'. Massabalans werkt ongeveer zoals groene energie. Wanneer je groene energie afneemt, dan wordt er geen speciale elektriciteitsleiding van bijvoorbeeld een windmolenpark rechtstreeks naar je huis gelegd. Je koopt 'credits', die het bewijs zijn dat een bepaalde hoeveelheid groene energie aan het bestaande elektriciteitsnet is toegevoegd. Deze energie zal misschien niet direct het licht in jouw huis laten branden, maar toch zorgt je aankoop ervoor dat er groenere energie wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnet en gebruikt van het elektriciteitsnet.

Voor meer informatie zie https://bettercotton.org/.

HERGEBRUIK VAN MATERIALEN – CIRCULAIR TEXTIEL

Verwacht wordt dat het hergebruik van gedragen kleding en gebruikte vezels in de komende jaren verder zal toenemen, de circulaire economie wordt steeds belangrijker. Kleding die niet meer gedragen kan worden, kan worden gebruikt om nieuw garen te maken als post-consumer vezels. In projecten heeft WE Fashion twee keer een garen ontwikkeld, gemaakt van post-consumer recycled vezels. Van deze garens zijn truien en vesten gemaakt die vervolgens in onze winkels zijn verkocht.

We willen in de toekomst meer gerecycled materiaal gebruiken in onze collecties en er zijn steeds meer leveranciers die garens of stoffen aanbieden die gemaakt zijn van gerecyclede vezels.

DIERENWELZIJN

WE Fashion vindt het welzijn van dieren erg belangrijk. Alle producten moeten worden geproduceerd zonder dat er in enig stadium van de toeleveringsketen sprake is van schade aan of wreedheid tegen dieren. Het WE Animal Welfare Policy helpt ontwerpers en inkopers om de juiste beslissingen te nemen. Standaard volgen wij de vijf vrijheden zoals deze door het FAWC (Farm Animal Welfare Committee) zijn geformuleerd. Raadpleeg voor meer informatie het WE Animal Welfare Policy op de pagina Transparantie.

WE Fashion gebruikt geen bont, angoravezels, dons, exotische huiden en materialen van bedreigde diersoorten. Wij staan het gebruik van bepaalde materialen toe, mits aan specifieke voorwaarden wordt voldaan: merinowol zonder mulesing, leer van voor de vleesproductie gefokte dieren en parelmoer dat niet afkomstig is van met uitsterven bedreigde schelpdieren. Wol, leer en zijde kunnen gewoon gebruikt worden.

WE Fashion heeft de Fur Free Declaration ondertekend. Voor meer informatie zie https://furfreeretailer.com/.

CHEMICALIËN

Pvc en azo-kleurstoffen zijn verboden chemische stoffen in onze processen en onze producten, leveranciers mogen geen materialen gebruiken die gemaakt zijn met pvc of azo-kleurstoffen. Producten worden altijd getest om de afwezigheid van deze chemicaliën te bevestigen.

Voor het juiste gebruik van andere chemicaliën hanteren wij de WE Restricted Substances List (RSL). Dit overzicht geeft aan welke chemische stoffen wij in onze producten aanvaarden en in welke hoeveelheden.

Elk WE Fashion product en elke verpakking moet voldoen aan de eisen voor het gebruik van chemicaliën, zoals vermeld in de WE RSL. De materialen worden getest tijdens de ontwikkeling van de producten.

Daarnaast heeft WE Fashion ook een spotcheck-programma in samenwerking met TÜV, die steekproefsgewijs producten controleren op naleving van de WE RSL. TÜV voert deze tests twee tot drier keer per jaar uit, en is vrij de producten uit te kiezen die ze willen testen.

ALLE KATOEN IN DE COLLECTIES VOOR HEREN, DAMES EN KINDEREN IS 100% DUURZAAM INGEKOCHT

Vanaf het najaar van 2020 is al het katoen van WE Fashion 100% duurzaam ingekocht. Het grootste deel van het katoen is ingekocht via het Better Cotton Initiative (BCI).

Het BCI helpt boeren bij het implementeren van katoenproductiemethoden die rekening houden met het milieu en hun levensonderhoud verbeteren. Better Cotton is afkomstig via een systeem van massabalans en is niet fysiek traceerbaar naar onze producten.

In 2020 kon het BCI dankzij onze investering bijna 3250 boeren bereiken en scholing geven over duurzamere werkwijzen, en kon op bijna 6250 hectare grond Better Cotton worden geproduceerd.