Fiber to Fiber: Recycled Sweater Project
Fiber to Fiber: Recycled Sweater Project

WE Fashion heeft een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van duurzame kleding. Onder de noemer ‘Fiber to Fiber’, een deelproject rondom innovatie voor circulaire economie binnen het European Clothing Action Plan, hebben we hard gewerkt aan de ontwikkeling van twee nieuwe garens, gemaakt van gerecycled katoen. Het resultaat is terug te zien in vier fashionable sweaters voor Men, die vanaf heden verkrijgbaar zijn in de WE winkels en online op wefashion.com.

WE Fashion werkt al jaren aan het verminderen van productafval, door inzameling en recycling van afgedankte kleding te stimuleren en te faciliteren. Hergebruik van grondstoffen wordt gezien als een goede mogelijkheid om ingezamelde kleding die niet in aanmerking komt voor de tweedehands markt, op een hoogwaardige manier te recyclen.

WE had met het Fiber to Fiber project (F2F) voornamelijk als doel een nieuw artikel te creëren dat voor minimaal 50% uit hergebruikte vezels zou bestaan. Het resultaat van de samenwerking met Texperium en de Belgische spinner ESG zijn vier fashionable sweaters voor Men gemaakt van twee soorten garens, die qua commercialiteit, kwaliteit en prijsstelling perfect binnen het bestaande assortiment passen.

Eén garen is vervaardigd uit 50% gedragen katoenen jeans met 50% Tencel (een duurzame Lyocell vezel afkomstig van eucalyptus hout) en één garen is vervaardigd uit 50% gedragen katoenen T-shirts en 50% Tencel. De productie van de sweaters heeft plaatsgevonden in een fabriek in Bulgarije, die de hoogste score (A) voor de BSCI audit heeft gehaald.

Dankzij het gebruik van hergebruikte katoenen vezels is er bij de productie van de sweaters 92% minder water, 12% minder chemicaliën en 8% minder energie verbruikt dan bij een regulier productieproces. We hebben textielafval weten om te zetten naar kwalitatieve nieuwe items. Dankzij het proces heeft de spinner waar wij mee samenwerkten kennis ontwikkeld over het spinnen van hergebruikte katoenen vezels. Ons uiteindelijke doel is dit garen, of een variant hierop, in te zetten voor toekomstige orders. De garens zijn ook beschikbaar voor andere afnemers.